Vurdering av fakta - planketilstand // Post #2

Dato:

April 2022

Lesetid:

3 min.

Forfatter:

Cornelius Olejarz - Grunnlegger / Administrerende direktør

Et malt hus Et malt hus

Kapittel 1: Vurder fakta - Er maling nødvendig og hva bør du male

Emne 1: Planketilstand

Hallo der!
 

Vi er glade for å kunne introdusere en rekke miniartikler om maling. Første emne "Plank" i første kapittel "Vurdering av fakta".


La oss dykke inn i serien med en gang!


I denne episoden vil vi snakke om hva som kan være galt med planker, hvorfor er det viktig, hvordan sjekker vi dem og fikser dem?


Planker kan være råtne, løse, sprukne, endre form eller ha hull eller ulikheter. Det er viktig å fikse disse manglene så snart som mulig på grunn av muligheten for at fuktighet og vann kommer inn i treet. Vann som forblir i tre endrer treets struktur slik at det faller fra hverandre - som rust med metall. Vi dekker treet med spesielle strøk for å beskytte treet mot det.


Planker kan være løse. Bare prøv å flytte dem med litt styrke - de bør holde seg på plass. Du kan også tappe med en gummihammer.  Hvis de beveger seg uansett, bare spikre dem til veggen.


Planker kan også endre form, for eksempel kan stikke ut. Hvis det skjer, er det ingen bedre måte enn bare å erstatte den med en ny planke. Du kan også spikre dem hvis det ikke skiller seg ut for mye. Vi anbefaler ikke å spikre, da det ikke vil vare lenge fordi det er stor sjanse for at de ikke er ferdige med å endre form - de kan skille seg ut litt mer i nær fremtid. Det kan også være forårsaket av vann inne i tre.


Planker kan være sprukket eller ha hull. De blir for det meste sett av bare øye. Å fikse det krever å fylle ut med en spesialisert akryl. Det er som å bruke gips.


Ulikheter kan også ses med det nakne øyet (hvis det er nok lys eller i riktig vinkel). Du kan også se etter dem med hånden. Bruk hansker for å sikre at ingen splinter fester seg i hånden. Ulikheter som kan være verdt å lete etter, ser oftest ut som myke hår. Kjøpte planker pleide oftest å bli ebbet ut. I dag er det god praksis å kjøpe ikke ebbed / fluffy planker (litt dyrere forresten) da de er mer absorberende og klissete for malingen. Når du bare har noen få "hår" på et hus, som de kan vises etter skraping av luftbobler (vi skriver om det i et annet kapittel). Bare slip disse ulikhetene med et sandpapir.


I verste fall er det å ha råtne planker. Du kan finne ut om en plank er råtten ved å skyve på den med noe hardt. Hvis du føler at den er myk eller verre, er den sprukket åpen og den ser våt ut inne (litt mørkere farge) er den beste indikatoren på en råtten plank. Den vanligste årsaken til råte i planker er ikke noe gap mellom enden av planker og metall der vannet står, for eksempel over vinduer eller dører. Tre over metall pleide å bli laget for å passe, i dag er gapet laget. Råtne planker kan ikke festes som rustet metall - det må erstattes med riktige planker. Husk å sjekke om treet er tørt før du maler! Planker bør sjekkes på nytt for råte etter skraping (vi skriver om det i et annet kapittel).


Før eller etter noe av arbeidet som er beskrevet her (f.eks. fylling av hull, sliping), er det noen flere ting som må gjøres. Vi vil beskrive dem i en annen episode!


I neste episode vil vi snakke om å vurdere malingstilstand.

 

Kommenter eller send oss en melding på Facebook, skriv via Nettsideskjema, send e-post, tekstmelding eller ring (93 93 77 99).

 

Fullstendig innholdsfortegnelse: maleroslo.com/maleri-artikkel-innhold

 

Beste ønsker,

Cornelius med laget

Snakk med oss

Du er for det meste velkommen til å stille spørsmål, komme med tvil og informasjon. Ikke nøl og ta gjerne kontakt med oss. Velg den beste måten å kontakte oss på, det er telefonsamtale, tekstmelding, e-post eller elektronisk skjema.

Kontakt oss